Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamiyye, İsrail’in El Kaa sınır geçişinin Suriye tarafına bugün sabah saatlerinde saldırı düzenlemesinin ardından doğuda Suriye ile olan ikinci sınır geçişinin de kapatıldığını açıkladı. Reuters haber ajansına açıklamalarda bulunan Hamiyye, söz konusu hava saldırısının Suriye topraklarına düzenlendiğini ve bölgede bulunan sınır geçişinin şu anda kullanılamaz halde olduğunu anlattı.
Hamiyye, Lübnan’da yayın yapan El Cedid televizyon kanalına yaptığı açıklamada da “İsrail ordusunun Cusiyye beldesine düzenlediği hava saldırısı sebebiyle ülkenin doğusundaki El Kaa noktasındaki Lübnan-Suriye kara sınırındaki geçişler tamamen kesildi” dedi. Lübnan Ulaştırma Bakanı, iki ülke arasında açık bir sınır kapısının kaldığına dikkat çekti. Bu ay başında Suriye ile olan ana sınır geçişi Masnaa da servis dışı kalmıştı. Son saldırının ardından, İsrail’in saldırıları sebebiyle zorla yerinden edilen kişilerin Suriye’ye geçmek için kullanabileceği tek sınır geçişi şu anda Lübnan’ın kuzeyindeki sınır geçişi.
LÜBNAN SAĞLIK BAKANI: 8 İLK YARDIM ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ
Lübnan Sağlık Bakanı Firas El Ebyad da İsrail’in saldırılara ilişkin bilgi verdi. İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyine düzenlediği saldırıda sekiz ilk yardım çalışanının öldüğünü kaydeden Ebyad, İsrail askerlerinin naaşlara ulaşılmasını engellediğini aktardı.
Uluslararası topluma sorumluluklarını üstlenme ve görevlerini yerine getirme çağrısı yapan Ebyad, hastanelere 55 saldırı yapıldığını belirtti. Saldırıların 36’sının doğrudan bir şekilde hastaneleri hedef aldığını söyleyen Ebyad, sekiz hastanenin ise kapatıldığını ifade etti.
BLINKEN, LONDRA’DA LÜBNAN BAŞBAKANI’YLA GÖRÜŞTÜ
İsrail’in Lübnan’a saldırıları sürerken, 7 Ekim 2023’ten bu yana 11’inci Orta Doğu gezisine çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün de İngiltere’nin başkenti Londra’da Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve Lübnan’ın İngiltere Büyükelçisi Rami Mortada ile bir araya geldi.
Blinken, İsrail’in Lübnan’daki saldırıları bağlamında Lübnan’da diplomatik bir çözüme ulaşmak için ‘gerçek bir aciliyet hissi’ olduğunu söyledi. Blinken, “Diplomatik bir çözüme ulaşma ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1701 sayılı kararını tam anlamıyla uygulama konusunda gerçek bir aciliyet hissine sahibiz” diyerek böylece ‘İsrail ve Lübnan arasındaki sınır boyunca gerçek bir güvenlik olabileceğini’ söyledi. Bunun ‘önemli’ olduğuna dikkat çeken ABD Dışişleri Bakanı, böylece ‘sınırın her iki yakasındaki insanların evlerine dönebilme konusunda bir güven sahibi olabileceğini’ sözlerine ekledi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1701 sayılı kararı, İsrail’in Mavi Hattı’nın gerisine çekilmesini ve bu hatla Lübnan’daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor.
İSRAİL ORDUSU: LÜBNAN’DA 5 ASKER DAHA ÖLDÜ
Öte yandan, İsrail ordusu, Lübnan’daki çatışmalarda biri binbaşı, biri yüz başı olmak üzere beş askerinin daha öldüğünü duyurdu. Ordudan yapılan açıklamada, Lübnan’ın güneyinde dün akşamki çatışmalarda beş askerin öldüğü belirtildi. Ölen askerler arasında bir binbaşı ve bir yüzbaşı olduğu ifade edildi. Çatışmalarda, dört İsrail askerinin de ağır yaralandığı kaydedildi. İsrail basını, Lübnan’ın güneyinde bu askerlerin içinde bulundukları binanın roketle vurulduğunu yazdı. Haberde, aynı saldırıda 5 askerin daha yaralandığı ve toplam yaralı sayısının 19 olduğu bilgisi verildi. Karadan işgalin başladığı 30 Eylül’den bu yana Lübnan’daki çatışmalarda öldüğü açıklanan İsrail askeri sayısı 29 oldu.
BİR YILDA LÜBNAN’DA 2 BİN 600’E YAKIN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Hizbullah’la 8 Ekim 2023’ten beri karşılıklı saldırılara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan’ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023’ten bu yana 104’ü çocuk ve 194’ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 593 kişi öldü, 12 bin 119 kişi yaralandı.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül’de Beyrut’a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü. Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor.
İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan’da 100 binlerce kişinin yerinden edildiği tahmin ediliyor. Güneyden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Lübnan hükümeti yerinden edilen kişilerden 486 binden fazlasının Suriye’ye göç ettiğini açıkladı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)