Türkiye iktisat modeli ile yatırım, istihdam, üretim ve ihracatla kalıcı fiyat istikrarını sağlamak için çalışmalar sürerken, liralaşma stratejisi de bu modelin değerli ögelerinden biri olarak öne çıkıyor. Liralaşma stratejisi ile birlikte finansal sistemin Türk lirası yüklü bir yapıya kavuşması hedeflenirken, bu alanda yeni adımlar atılıyor. Son olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yapılan ihracatın sırf Türk lirası cinsinden gerçekleştirilmesi zarurî hâle geldi.
MADDE KARARI YÜRÜRLÜKTE
Türkiye ile KKTC ortasında 2-3 Haziran 2021’de gerçekleştirilen Ortak Komite Toplantısı’nda iki ülke ortasında ticaretin ve ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine dair bir protokol imzalanmıştı. Kelam konusu protokolün ekinde yer alan aksiyon planı doğrultusunda KKTC ile ikili ticarette Türk lirası kullanımının yaygınlaştırılmasına karar verilmişti. Alınan bu karara istinaden Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geçen ay, İhracat Genelgesi’nin “Türk lirası ihracat” başlıklı maddesinde “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapılan ihracatta, GB’nin 22’nci hanesinin Türk lirası olarak beyan edilmiş olması ve ihracata ait bedelin Türk lirası olarak tahsil edilmesi mecburidir. Fakat 5 Aralık 2022 tarihinden evvel düzenlenen gümrük beyannameleri ve bu kapsamda yapılan tahsilatlar için bu koşul aranmaz” olarak değiştirilmişti. Değişiklik konusu unsur kararı dün prestijiyle yürürlüğe girdi. Böylelikle bu tarihten sonra KKTC’ye yapılan ihracatın sadece Türk lirası cinsinden gerçekleştirilmesi mecburî oldu.
Öte yandan KKTC’nin dış ticaretinde en değerli hisseye sahip ülke Türkiye. Geçen yıl KKTC’ye yapılan ihracat yine 1,3 milyar dolar düzeyine çıktı, tıpkı yıl ithalat da 121 milyon doları buldu. Son karar ile 1,3 milyar dolarlık ihracat, TL cinsinden devam edecek.