3 Şubat 2025

Çorum Eğitim Haberleri – Güncel Eğitim Gelişmeleri

Çorum Eğitim Haberleri: Ekonomi, spor, teknoloji ve magazindeki güncel gelişmelerle her an bir adım önde olun!

Türkiye’nin NATO’daki yeni gücü

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün’ün açıkladığı veriler, Türkiye’nin güçlü ordusunun yanı sıra savunma sanayiindeki pozisyonu ile de NATO içinde önemli bir güç haline geldiğini gösterdi. Haluk Görgün, “Geçtiğimiz yıl ihracata ve yaptığımız sözleşmelere baktığımızda özellikle Amerika ve NATO en çok sözleşme imzaladığımız ve en çok ürün teslim ettiğimiz bölge oldu” dedi

AYDIN HASAN / Antalya – Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı 2025, 31 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında Antalya Belek’te yapıldı. Konferansa davetli gazeteciler ile sohbet toplantısında bir araya gelen Görgün, şu değerlendirmelerde bulundu:

BENZERSİZ YAPI: Teknolojik gelişimlerimizi dost ve müttefik ülkelerle paylaşıyoruz. Güven ilişkisi oluştu. Savunma Sanayii Başkanlığının devlet otoritesi olarak şirketlerin arkasında durduğu, ihtiyaç halinde Türkiye’de işlettiğimiz faaliyetleri onlar lehine de işleteceğimizi bilerek temasları artırdılar. Özellikle Savunma Sanayi Başkanlığının, Cumhurbaşkanlığına bağlı direkt çalışıyor olması bir yüksek komite, Savunma Sanayii İcra Komitesi üzerinden programların, projelerinin başlatılıyor olması, kendine özgü bir yasasının olması, kendisinin bir fonunun olması çok dikkat çekiyor. Bu özellikleriyle aslında dünyada eşi benzeri olmayan bir yapı, Savunma Sanayii Başkanlığı yapısı ve sivil olarak bu tip alımları yapan ve bu tip organizasyonu gerçekleştiren dünyada ilk dört ülkeden bir tanesi. Muhatap ülkelerimiz yerelleşmeyi, genç yapımızı gıptayla izliyor.

Hedef ilk 10

ABD İLK SIRADA: Geçtiğimiz yıl biz ihracata ve yaptığımız sözleşmelere baktığımızda özellikle Amerika ve NATO en çok sözleşme imzaladığımız ve en çok ürün teslim ettiğimiz bölge oldu. Biz her bölgeyi önemsiyoruz. Her bölge için farklı alternatif çözümlerimiz olan paketlerimiz var. En fazla ihracat yaptığımız beş ülke ABD, Çekya, Romanya, Slovenya ve Bulgaristan. Geniş yelpazede ürün çeşitliliğiyle hem spesifik alanlarda çalışma yaparken diğer taraftan savunma sanayii ihracatında Türkiye’nin aldığı pay her yıl artıyor. Dünyada 11. sıradayız. İlk 10’a girmek için gayretle çalışıyoruz. ABD’ye havacılık ekipmanları, mühimmat, üretim hatları gibi ihracatımız oldu. Geçtiğimiz yıl bitmeden Portekiz ile yapılan gemi sözleşmesi önemliydi. Denizcilikte başarılı olmuş bir ülke bizle çalışmayı tercih etti.

FON GENİŞLETİLECEK: Bundan sonra hem yurt içindeki çok farklı platformlarda olan ihtiyaçlarımızı seri üretebilme altyapılarını sağlamak, çeşitli kuvvetlerimizin, Milli Savunma Bakanlığımızın, güvenlik güçlerimizin ihtiyaç duyduğu farklı kategoride ekipmanlarının platformlarını seri üretebilme adına savunma sanayii destekleme fonunun genişletilmesiyle ilgili yeni bir çalışma var. Bu yakın dönemde Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ve Hazine Bakanımız Mehmet Şimşek’in bizlere yol göstermesiyle başlatılacak.

Savunma sanayii ataşeleri

Görgün, en fazla diplomatik ağa sahip olan Türkiye’nin dış misyonlarında savunma sanayii ataşelerinin de görev yapacağı bilgisini verdi. İlk ataşenin Azerbaycan’da göreve başladığını belirten Görgün, “23 ülke için faaliyetlerimiz devam ediyor. 22’sinin onayı geldi” diye konuştu. Görgün, “Savunma sanayii sektörü için ihtiyaçtı. Sektörün direkt ekipmanlarıyla, üretim kabiliyetleriyle, temas ettiğimiz ülkelerde son kullanıcılara aktarılması ve ülkenin nabzını tutup ona göre doğru alanlara sektörümüzün yönlendirmesi açısından önemli. İlk görevlendirmemizi kardeş Azerbaycan’a yaptık. Azerbaycan’da şu anda bir savunma sanayii müşavirimiz var. Büyükelçiliklerin bir parçası olarak çalışıyorlar” dedi.